
Czym jest Azotyn Sodu?
Azotyn sodu to związek chemiczny stosowany jako środek konserwujący żywność i utrwalacz koloru. Służy również do peklowania mięsa.
Azotyn sodu był używany jako środek konserwujący żywność od początku XIX wieku, kiedy został odkryty przez francuskiego chemika Louisa-Nicolasa Vauquelina. Azotyn sodu zapobiega namnażaniu się bakterii w żywności i można go znaleźć w następujących produktach: bekonie, szynce, hot-dogach, wędlinach, kotletach mielonych, pepperoni, produktach drobiowych i kiełbasach.
Centro Chem – Sklep z Azotynem sodu
Azotyn sodu jest stosowany nie tylko jako środek konserwujący, ale także jako dodatek do peklowania mięsa. Azotan sodu w soli reaguje z mioglobiną (znajdującą się w tkance mięśniowej), tworząc tlenek azotu, który zabija bakterie w kontakcie. Ta reakcja nadaje również mięsu różowy kolor i zapobiega brązowieniu pod wpływem tlenu lub światła.
Jak działa Azotyn Sodu i jak jest stosowany w leczeniu alkoholizmu i narkomanii
Ta sekcja zawiera ogólny przegląd tego, jak działa azotyn sodu i jak jest stosowany w leczeniu alkoholizmu i narkomanii.
Azotyn sodu to związek chemiczny, który można znaleźć w mięsie i warzywach. Stosowany jest również jako dodatek do peklowania mięs. Azotan sodu jest od wielu lat stosowany w leczeniu alkoholizmu i narkomanii. Czyni to poprzez zapobieganie tworzeniu się enzymu dehydrogenazy aldehydu octowego, który rozkłada alkohol w organizmie, utrudniając w ten sposób odurzenie.
Możliwości leczenia Azotynem Sodu – skutki uboczne
Azoterapia to nowa terapia stosowana w leczeniu raka. Jest to forma immunoterapii, w której pacjentowi podaje się zastrzyk z azotynu sodu. Wykazano, że to leczenie zwiększa odpowiedź układu odpornościowego na komórki rakowe.
Skutki uboczne azoterapii nie są jeszcze znane, ponieważ była ona stosowana w badaniach klinicznych przez krótki okres czasu. Można jednak spekulować, że te skutki uboczne będą podobne do skutków innych metod leczenia raka, takich jak chemioterapia i radioterapia.