Kolagen to najlepsze białko będące głównym składnikiem tkanki łącznej. To właśnie dzięki niemu nasze stawy i ścięgna są z jednej strony elastyczne, a z drugiej – bardzo wytrzymałe. Suplementacja kolagenu jest dość powszechna wśród osób o wysokiej aktywności fizycznej. Wiąże się to ze zwiększoną eksploatacją stawów i narażeniem ścięgien na zerwanie. Czy kolagen jest w stanie uchronić przed kontuzjami i zwiększyć wytrzymałość stawów wśród sportowców? Zapytaliśmy o to twórcę jedynego w Polsce liofilizowanego kolagenu „Kolagenum Franciszka” i założyciela firmy Elena, pana Franciszka Siegienia oraz wieloletniego trenera kolarstwa, pana Marka Cieślaka.

Panie Marku, skąd pomysł aby wprowadzić suplementację Kolagenum Franciszka wśród swoich zawodników?

Stosowanie kolagenu zaczęło się od kilku zawodników, u których pojawiały się dolegliwości bólowe i uczucie dyskomfortu w kolanach. Objawy te nasilały się wraz ze wzrostem intensywności treningów szczególnie w okresie startowym. Zaczęliśmy więc poszukiwać suplementów, które mogłyby pomóc w przygotowaniach do zawodów. Z obserwacji wynikło, że u zawodników którzy zaczęli przyjmować liofilizowany kolagen, dolegliwości stały się mniej uciążliwe i dość szybko zanikały.

Kości i stawy
Kości i stawy

Z czasem stosowanie kolagenu rozszerzyliśmy na całą drużynę. Od tamtej pory te problemy nie występują, co moim zdaniem jest bardzo dobrym wynikiem. Co ciekawe, od kiedy stosujemy w naszej drużynie kolagen, doszły nas słuchy że coraz więcej zespołów z całej Polski zaczęło się interesować jego suplementacją.

W jakich sportach, oprócz kolarstwa, rekomendowałby Pan przyjmowanie kolagenu?

Stosowanie kolagenu polecałbym wszystkim osobom szczególnie narażonym na wystąpienie kontuzji. Osobiście miałem do czynienia z zawodnikami sportów zespołowych, zwłaszcza tych dyscyplin, w których jest duże ryzyko starcia bezpośredniego. Dotyczy to w szczególności piłkarzy, koszykarzy czy zawodników futbolu amerykańskiego. Dodatkowo, kolagen jest w stanie przynieść ulgę zawodnikom sportów sylwetkowych, biegaczom, narciarzom, tancerzom, lekkoatletom, czyli wszędzie tam gdzie wysiłek stwarza ryzyko przeciążenia stawów. Preparat polecałbym nie tylko zawodowcom, ale również amatorom, ponieważ ich tkanki są również narażone na kontuzje, zwłaszcza na początku sportowej drogi.

Warto dodać, że kolagen działa nie tylko na stawy, ale również poprawia stan skóry. Dzięki suplementacji białek kolagenu mamy mniejszą szansę wystąpienia rozstępów, co będzie bardzo dobrą informacją zwłaszcza dla kobiet. Dodatkowo kolagen spowalnia proces starzenia się skóry. Można powiedzieć, że jest swego rodzaju „hamulcem czasu” i zapobiega widocznym objawom upływu czasu. Kolagen może być pomocny w leczeniu wyprysków na skórze, powodować jej wygładzenie, uelastycznienie, oczyszczenie.

Na jakie ryzyko narażeni są sportowcy? W jaki sposób kolagen może uchronić ich przed kontuzjami?

Przede wszystkim na dużą eksploatację stawów, ścięgien i więzadeł. Kolagen tworzy tkankę łączną, która zabezpiecza te elementy przed kontuzją. Suplementacja białek kolagenu pozwala na całkowite wypełnienie tych obszarów, co będzie zapobiegało ubytkom tkanki łącznej. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia kontuzji w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego u sportowca. Co więcej, białek kolagenowych nie da się przedawkować ponieważ ich metabolizm jest wewnętrznie regulowany przez nasz organizm. Jedyną sytuacją, która niesie za sobą ryzyko jest niedobór kolagenu. Wówczas zwiększa się ryzyko wystąpienia osteoporozy i urazów kości ze względu na to, że są słabsze i bardziej łamliwe.

Jaka jest zatem rekomendowana dzienna dawka kolagenu?

Głównie zależy to od stopnia obciążenia organizmu,-gdyż to przekłada się na ilość uszkodzeń, które mogą wystąpić w więzadłach i stawach. Dawka zależy również od rodzaju preparatu, ponieważ jest on dostępny zarówno w tabletkach jak i saszetkach. Zaleca się przyjmowanie od 2 do 4 kapsułek dziennie, najlepiej na czczo minimum 1 godz. przed posiłkiem lub 3 godziny po ostatnim posiłku. Maksymalna porcja to 10 kapsułek (600 mg) na dobę. W przypadku saszetek zaleca się spożywanie 1 porcji (saszetki) co drugi dzień. Powinno się spożywać nie więcej niż 1 porcję (saszetkę) na dzień.

Po jakim czasie od zastosowania kolagenu możemy spodziewać się pierwszych efektów?

Zależy to w szczególności od dawki suplementu kolagenowego. U młodszych zawodników nie stosujemy pełnej rekomendowanej dawki, a mimo to efekty były widoczne już nawet po kilku dniach. U osób dorosłych, im wyższa rekomendowana dawka, tym szybciej widzimy efekty. Po miesiącu stosowania kolagenu organizm staje się już o wiele bardziej odporny na urazy. Należy zaznaczyć, że kolagen jest bardzo skuteczny jest w czasie leczenia różnych kontuzji. Stosując kolagen jako dodatek do postępowania medycznego, możemy się spodziewać powrotu do formy w 20-30% krótszym czasie.

Panie Franciszku, suplementy firmy Elena cieszą się  niezwykłą popularnością

w Polsce i za granicą. Proszę opowiedzieć czytelnikom, w jaki sposób uzyskują Państwo tak wysoką jakość produktów? Przede wszystkim u podstawy leży bardzo dobrej jakości produkt. Do wyrobu suplementu wykorzystujemy odpowiednio dobrane gatunki ryb i zwracamy szczególną uwagę na ryby młode. Wykorzystujemy odzysk, czyli w przypadku skórę ryby, która jest bardzo podobna do struktury ludzkiej tkanki łącznej.

Białko
Białko

Do produkcji Kolagenum Franciszka wykorzystujemy liofilizację, czyli proces całkowitego pozbawienia wody. Można powiedzieć, więc że składniki suplementu są „suche, ale świeże”. Liofilizacja pozwala na zakonserwowanie żywności bez straty dla jakości produktu. Tego typu żywność jest stosowana np. przez kosmonautów. Nasze produkty zostały nagrodzone wieloma tytułami w tym Złotą Pieczęcią Nutrikosmetyku przyznaną dla Kolagenum Franciszka, co jest jednym z naszych największych powodów do dumy.

Jakie składniki, oprócz kolagenu, znajdują się w Kolagenum Franciszka?

Są to mleko kozie, mleko kobyle, żurawina i aronia. Mleko kozie jest bardzo łatwo przyswajalnie przez organizm. Zawiera składniki mineralne takie, jak: wapń, magnez, a także witaminy: BI, B2, B3, B6, B12 i C. Mleko kobyle jest źródłem wapnia, miedzi i cynku oraz witamin: A,BI, B5, C i K. Witamina A pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej produkcji kolagenu, dzięki czemu zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów.

Żurawina wzbogaca preparat 0 żelazo, kwas pantotenowy i potas. Żelazo jest niezbędne do przeprowadzenia wielu przemian metabolicznych warunkujących gospodarkę energetyczną organizmu. Pomaga również w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Ponadto, przyczynia się do zmniejszenia poczucia zmęczenia i znużenia. Kwas pantotenowy z kolei odgrywa rolę w utrzymaniu prawidłowej sprawności umysłowej.

Owoce aronii zawierają liczne składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, cynk oraz witaminę C i K. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia krwi. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, odpornościowego i zachowaniu prawidłowych funkcji psychicznych. Wapń jest potrzebny do utrzymania prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.

Panie Franciszku, Panie Marku – bardzo serdecznie dziękuję za rozmowę i przybliżenie czytelnikom korzyści związanych z suplementacją kolagenu.

Również bardzo dziękujemy za rozmowę i mamy nadzieję, że kolagen przyniesie ukojenie wielu sportowcom.

Komentarze
  • Jak poprawić pamięć i koncentrację – naturalne sposoby

    Świat, w którym żyjemy z roku na rok wymaga od nas coraz więcej. Nieustanny pęd, nawał obo…
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Sport i Turystyka

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Przewodnik po nowych technologiach w wypożyczanym sprzęcie budowlanym: Jak nowinki techniczne wpływają na efektywność pracy

Postęp technologiczny nieustannie zmienia oblicze branży budowlanej, wprowadzając innowacj…