Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie. Dzięki tej sztuce kulinarnej zdobyła ona niezwykły szacunek i popularność, dzięki czemu wpłynęła i cały czas wpływa na zwyczaje żywieniowe na innych kontynentach.

Popularna „chińszczyzna” niewiele ma wspólnego z naszym wyobrażeniem o niej oraz z tym co spotykamy w polskich barach. Jest to kuchnia niezwykle różnorodna, niezwykle rozwinięta i pełna fantazji. Znajdziemy tam 80 sposobów cięcia produktów (m.in.: siekanie, szatkowanie, filetowanie, tranżerowanie, cięcia ukośne, pchane, pociągane, pionowe, z toczeniem, kolebkowe itd.), ponad 30 smażenia, a nawet 60 przyrządzania dań na ogniu.

W Chinach uważa się, że kraj bez kultury kulinarnej, nie jest w stanie odróżnić smaków, a więc nie potrafi gotować. Tam kuchnia i gotowanie jest ściśle związane z innymi elementami życia. Jeśli nie możemy tego poczuć bezpośrednio w tym kraju, warto wybrać się do restauracji w podobnym klimacie. Wcześniej jednak warto sprawdzić, gdzie warto zjeść w Poznaniu.

Podstawą potraw chińskich jest oczywiście ryż – fan. Początki tego zwyczaju sięgają już panowania dynastii Shang. Wszystko inne poza ryżem i mąką nazywane jest cai (w dosłownym tłumaczeniu oznacza to „warzywa”). Widać tu wyraźny kontrast między nimi, opierającymi się na zasadach harmonii i równowagi Yin oraz Yang. Tak więc cała sztuka gotowania odnosi się do życia codziennego.

Yin najczęściej odnoszony jest do owoców i warzyw, czegoś łagodnego i miękkiego. Yang natomiast symbolizuje dania smażone i ostre, kojarzone zazwyczaj z czerwonym mięsem i czymś rozgrzewającym. Każdy posiłek powinien kierować się zasadą harmonii smaków i zachowywać równowagę w odczuciach.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Po godzinach

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Przewodnik po nowych technologiach w wypożyczanym sprzęcie budowlanym: Jak nowinki techniczne wpływają na efektywność pracy

Postęp technologiczny nieustannie zmienia oblicze branży budowlanej, wprowadzając innowacj…