Makrofotograf Don Komarechka zdradza, jak zrobić ostre zdjęcia płatków śniegu

Zimowa pogoda może nie zachęcać do wykonywania fotografii makro, lecz oferuje w znacznej obfitości jeden ciekawy temat: malutkie śnieżynki o intrygujących wzorach. Nie jest łatwo uwiecznić je na zdjęciu, ale wszelkie przeszkody uda się przezwyciężyć dzięki odpowiedniej technice fotografowania. Musisz znaleźć świeży śnieg, ponieważ nawet w niskiej temperaturze, jego pojedyncze płatki szybko się topią. Kontrastowe tło pomoże Ci wyodrębnić temat z reszty kryształków, zaś mały pędzel do malowania pozwoli bardzo delikatnie przenieść płatek na jednobarwną powierzchnię.

Bardzo solidny i przede wszystkim oferujący skalę odwzorowania 1:1, (już od 30 cm!), obiektyw Tokina AT-X M100 AF PRO D, idealnie się nada- N-je do wykonywania zdjęć takich kryształków, jednak uzyskasz jeszcze lepsze rezultaty, używając pierścieniowej lampy błyskowej. Kontrolowanie kąta padania światła pozwoli Ci sprawić, by powierzchnia płatka śniegu lśniła, i uniknąć zarejestrowania poruszonego obrazu. Cała reszta wykorzystywanego sprzętu wcale nie musi być droga, a zdjęcie widoczne obok przedstawia płatek śniegu, który po prostu spadł na czarną rękawiczkę.

Uchwyć doskonałe płatki śniegu Przybliż się i zrób niesamowite zdjęcia makro

  1. Przygotuj się Pozwoli aparatowi zaklimatyzować się w niskiej temperaturze, a rękawiczkom oziębić na tyle, by można było na nich umieścić płatek śnie gu nie powodując jego szybkiego stopnienia. Fotografuj z ręki, a używając lewej dłoni przybliżaj i oddalaj temat, by móc zarejestrować jego ostry obraz.
  2. Umieść lampę pod kątem Eksperymentuj z ustawianiem flesza pierścieniowego pod różnym kątem, aby nadać płatkowi jak najlepszy wygląd. Korzystne bywa uchwycenie odblasków, jednak rów nie dobrze prezentują się czasem same tylko podświetlone, błyszczące krawędzie.
  3. Maksymalizuj ostrość nakładając na siebie zdjęcia Zarejestruj wiele ujęć, zmieniając nieco sposób zogniskowania obiektywu, po wykonaniu każde fotografii. Połącz je ze sobą na etapie postprodukcji w programie do edycji zdjęć, by uzyskać maksymalnie ostry obraz.
Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
  • Ciekawostki kuchni chińskiej

    Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie. Dzięki tej sztuce kulinarnej zdobyła…
  • Wakacje w Polsce!

    Spędzasz wakacje w domu? Nie dysponujesz zbyt dużym budżetem? Mimo wszystko marzy Ci się b…
  • Pamięć i koncentracja

    Pamięć i koncentracja są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia Pamięć, czy…
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Po godzinach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Ciekawostki kuchni chińskiej

Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie. Dzięki tej sztuce kulinarnej zdobyła…