Przyszłość przemysłu paszowego? – Pasza z owadów
Badania przeprowadzane od wielu lat na surowcach paszowych, głównie w celu znalezienia najbardziej wydajnego rodzaju surowca który mógłby nadawać się jako idealna odżywka dla zwierząt, nie zaprowadził nas tak daleko jak do idei używania wysuszonych owadów jako jednego z najbardziej obiecujących wyrobów paszowych XXI wieku.
Dowiedzmy się zatem, co stoi za faktem tak wysokiej wydajności paszy z owadów, która może zrewolucjonizować przemysł paszowy? Tak niecodzienny materiał na pasze, ma w sobie coś czego nie ma żaden z innych surowców paszowych w tak ogromnej ilości.
Pasza z owadów – co stoi za jej fenomenem?
Surowce paszowe przyzwyczaiły nas do potrzeby znalezienia złotego środka w ich ogólnej wydajności, dla producentów wytwarzanie standardowego rodzaju pasz to obowiązek utrzymania pokaźnego przemysłu, który musi się zwrócić w jak najkrótszym czasie, często wydzielając przy tym niezdrowe dla środowiska odpadki. Owady są jednak czymś zupełnie odwrotnym, kontrastując ze znanymi nam rodzajami pasz, owadzi substytut jest po pierwsze zdrowy dla środowiska, zajmując bardzo mały obszar który musi zostać zagospodarowany w celu hodowli owadów, po drugie, owady będąc hodowanymi w setkach tysięcy, jeśli nie milionach zapewniają po wysuszeniu ilość białka nieproporcjonalnie większą od standardowych pasz.
Kolejnym atutem paszy z owadów jest jej mała inwazyjność w zdrowie zwierząt, które często może być podniszczone złymi makro, lub mikro elementami niedopasowanymi do diety hodowlanej, jednakże występującymi w różnego rodzaju paszach.
Owady służące w produkcji pasz, mogą zostać wyciskane lub wysuszone, po takich metodach przetwarzania wytwarzany zostaje olej, lub mączka, powstała z wysuszonych owadów.
Ilość białka w paszy owadziej
Oprócz korzyści jakie przynosi o wiele większa liczba korzystnych dla zwierząt aminokwasów w białku owadzim, oraz wysoka strawność pokarmu wynosząca średnio 95%, zależnie od rodzaju gleby na której hodowane są owady, udział białka w mączce owadziej na jej kilogram wynosi ok. 45-60% jej całkowitej masy. Dzięki temu hodowcy bydła, trzody, drobiu lub ryb nie muszą przejmować się potrzebą kupowania ogromnych ilości paszy, ponieważ pasza owadzia jest obecnie tańsza od przeciętnej pod względem jakości paszy rybnej. Dodatkowo, pasza owadzia nie musi być przetwarzana, wystarczy, że zwierzętom podawane będą całe, lub podzielone na pół wysuszone owady, bezpośrednio zmniejszając przez to wpływ na środowisko naturalne.
Pasza z owadów – wschodzący gigant?
Pomimo ciągle przeprowadzanych badań nad korzyściami stosowania jako surowca paszowego zmielonych na mączkę owadów, można zauważyć co raz bardziej widoczny proces ujawniania się nowych producentów zajmujących się paszą z białka owadziego. Wysoka zawartość białka, niskie koszty wytworzenia, łatwość hodowli i ekologiczność takiego przemysłu to klucz do sukcesu dla rozwijającej się sfery pasz owadzich.