Sery to wymagająca kategoria. Z jednej strony ich wybór w ladzie est dość obszerny, co powinno być atutem sklepu, z drugiej zaś ta ilość mocno komplikuje racjonalny wybór Konsumentowi. Jak należy się w tej kategorii poruszać, jak wykładać i eksponować sery, aby k łatwy sposób prezentować ofertę? Czym kieruje się nasz Konsument i w jaki sposób podejmuje decyzję o wyborze produktu?

Tu pomoże tylko ekspert – Spomlek, partner Akademii Umiejętności Eurocash, który w ramach współpracy edukuje, prezentuje, szkoli,doradza i inspiruje Franczyzobiorców Delikatesów Centrum oraz dzieli się swoją wiedzą i potencjałem w zakresie sztuki sprzedaży serów.

Punktem wyjścia jest grupowanie serów w ladzie według gatunków. Satunek jest pierwszym elementem drzewa decyzyjnego w procesie zakupu sera żółtego. Aż 60 % konsumentów idąc do sklepu planuje zakup gatunku sera i bardzo często również markę, zakupy impulsowe stanowią ponad 30% decyzji zakupowych i związane są bardzo często z promocjami. Gatunek najczęściej dobiera w oparciu o to, do czego sera użyje w domu. Jeśli ser ma być przeznaczony na kanapce Konsument będzie szukał Salami lub Goudy, gdy planuje zrobić wytworną sałatkę – poszuka sera premium, prawdopodobnie twarde-90. Istotne jest, aby ułatwić Konsumentowi identyfikację interesującej go grupy serów.

Sery w ladzie powinny być zatem poukładane grupami:

– Sery typu holenderskiego – mleczne i łagodne np. Gouda

– Sery typu szwajcarskiego – sery z dziurami o lekko słodkawym posmaku np. Radamer

– Sery typu salami – cechą główną jest okrągły kształt i lekko kwaskowy posmak, występują również wersje z dodatkami ziół

– Sery wędzone – wszystkie typy serów poddane wędzeniu, aromatyczne, intensywne w smaku

– Sery premium – w tej kategorii mieszą się sery typu włoskiego, jak bursztyn, ale również pleśniowe, wyznacznikiem jest cena powyżej 30 zł/ kg oraz jakość serów.

 

Dalsza część artykułu: https://palacwielkawies.pl/serowe-inspiracje-cz-2/

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Biznes

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Bezpieczeństwo podczas korzystania z uszkodzonych elektronarzędzi.

Elektronarzędzia są nieodłącznym elementem pracy w wielu branżach, ale jakie ryzyko niesie…