Witamina B12, zwana również kobalaminą, cyjanokobalaminą, a także… czerwoną witaminą pełni kluczową rolę w metabolizmie białka. Co więcej, opisywany związek wspiera produkcję czerwonych krwinek, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. W zestawieniu z kwasem foliowym oraz witaminą B6 zapobiega powstawaniu miażdżycy (odkładaniu się blaszek miażdżycowych).

Gdzie znajdziemy witaminę B12?

Witaminy
Witaminy

Największe stężenie kobalaminy znajdziemy w białkach zwierzęcych. Zalecane spożycie witaminy B12 można bez większych przeszkód uzupełnić jedząc klasyczne produkty spożywcze tj. wszelkiego rodzaju podroby, w szczególności wątróbkę, owoce morza (przede wszystkim małże), ryby, różnorodne mięso (w tym drób), wędliny, przetwory mleczne i mleko, jaja, drożdże odżywcze. Ponadto, kobalaminę możemy spotkać w produktach dodatkowo wzbogacanych opisywaną witaminą np. w płatkach śniadaniowych.

Dzienne spożycie witaminy B12

Dobowa dawka witaminy B12 uzależniona jest przede wszystkim od wieku:

  • Dzieci od 1 do 3 lat – 0,9 mikrograma/dobę
  • Dzieci od 4 do 6 lat – 1,2 mikrograma/dobę
  • Dzieci od 7 do 9 lat – 1,8 mikrograma/dobę
  • Młodzież 10 do 20 lat – do 2,4 mikrograma/dobę
  • Dorośli – do 2,4 mikrograma/dobę
  • Kobiety w ciąży – 2,6 mikrograma/dobę
  • Matki karmiące piersią – 2,8 mikrograma/dobę

Niedobów witaminy B12

Do niedoboru kobalaminy dochodzi nie tylko na skutek nieodpowiedniej diety (za mała podaż witaminy B12), ale również w sytuacji, gdzie organizm nie jest w stanie samoistnie jej wchłaniać. Obniżenie zdolności wchłaniania witamin występuje głównie u osób starszych – po 50. roku życia. Dodatkowo, w grupie ryzyka osób zagrożonych niedoborem kobalaminy są jednostki stosujące dietę wegańską, wegetariańską bądź niezdrowe diety oczyszczające oraz redukcyjne. Stała utrata zdolności wchłaniania witaminy B12 może wystąpić na skutek powikłań pooperacyjnych np. po częściowej resekcji żołądka (forma leczenia skrajnej otyłości). Na niedobory kobalaminy cierpią również osoby borykające się z wieloma chorobami i dolegliwościami układu pokarmowego (celiakia, choroba Leśniewskiego-Crohna, zapalenie błony śluzowej żołądka). Nadmienić należy również, że braki witaminowe mogą wynikać ze regularnego stosowania wybranych medykamentów.

Niedobór kobalaminy objawia się osłabieniem organizmu, nudnościami, biegunkami bądź zaparciami, kłopotami z równowagą i pamięcią, drętwieniem/mrowieniem rąk i nóg, utratą smaku i apetytu, zaburzeniami depresyjnymi i maniakalnymi, demencją.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
  • Ciekawostki kuchni chińskiej

    Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie. Dzięki tej sztuce kulinarnej zdobyła…
  • Wakacje w Polsce!

    Spędzasz wakacje w domu? Nie dysponujesz zbyt dużym budżetem? Mimo wszystko marzy Ci się b…
  • Pamięć i koncentracja

    Pamięć i koncentracja są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia Pamięć, czy…
Załaduj więcej Redaktor
  • Ciekawostki kuchni chińskiej

    Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie. Dzięki tej sztuce kulinarnej zdobyła…
  • Pamięć i koncentracja

    Pamięć i koncentracja są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia Pamięć, czy…
  • USG

    BADANIE USG – czyli ultrasonografia Badanie USG jest badaniem specjalistycznym. Nazy…
Załaduj więcej Zdrowie i Uroda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Ciekawostki kuchni chińskiej

Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie. Dzięki tej sztuce kulinarnej zdobyła…